Nejnáročnější úkol začíná v okamžiku, kdy máte česnek sklizen, usušen a potřebujete ho co nejdéle udržet v poživatelném stavu.
Skladovatelnost česneku je naprosto nepředvídatelná veličina a trvanlivost se i u jednotlivých odrůd může lišit rok od roku. Máte-li štěstí, či ideální podmínky, vydrží cibule až do další sklizně případně konečné spotřeby bez větších ztrát, mnohem častěji začne postupná degradace cibulí v zimě a s příchodem jara se rychlost kažení začne zvyšovat.
Jaké jsou ideální podmínky ke skladování? Ron L. Engeland, autor knihy Growing Great Garlic, doporučuje pro skladování následující podmínky: vlhkost v rozmezí 40 - 60 procent, teploty v rozmezí 13 - 18 °C, případně 0 - 2 °C, kromě toho je důležité zajistit cirkulacu vzduchu.
Každá z těchto teplot má svá pro a proti. Česnek skladovaný při teplotách pokojových a jim blízkým se probouzí ze spánkového režimu velice zvolna, což prodlužuje skladovatelnost.
Oproti tomu u česneku skladovaného dlouhodobě při nízké teplotě dochází po vyjmutí do běžného prostředí k rychlé degradaci kvality.
Bohužel skladování při teplotám blízkým pokojovým má svá vlastní úskalí a tím je vlnovník česnekový.
Teploty kolem 20° C jsou totiž ideálními i pro množení vlnovníka, nedáte-li pozor, může se snadno stát, že většina cibulí bude napadena. Pokud provádíte kontrolu a všimnete si napadení včas, nic se neděje. Česnek lze i po útoku tohoto škůdce bez obav konzumovat, navíc napadení bývá nerovnoměrné. Pokud si však nedáte pozor, vlnovník vysaje česnek tak důkladně, že stroužky zcela zdřevnatí a jako takové už jsou nepoužitelné.
Takže nejlépe asi držet se spodní hranice a zajistit teploty do 15 °C. Což by mohlo odpovídat nějaké nevytápěné a dobře větrané místnosti - třeba garáž, špajz a podobně.
Toto je tedy ke skladování z hodnověrného zdroje dlouholetého zkušeného pěstitele. Lze porovnat s doporučeními pana Kozáka, která jsou v zásadě podobná.
Na základě zkušenosti zákazníků mám potvrzeno, že česnek dokáže v použitelném stavu vydržet i v lednici, je-li ponechán v papírovém sáčku. Předpokládám, že pozitivní roli na dobu skladovatelnosti má právě to, že sáček umožňuje česneku dýchat a zároveň zabraňuje přístupu přílišné vlhkosti.
Osobně bych to bral jako nouzové řešení.
Existují i další tipy na prodloužení trvanlivosti: například ponechání česnekového svazku s delší natí a jeho vložení natí směrem k zemi, případně vyskládání podobným způsobem do lísky. Všechny tyto způsoby mohou mít pozitivní vliv, nicméně domnívám se, že zásadní je dodržet správnou teplotu, vlhkost a větrání.
Pokud nemáme možnost vhodného skladování, jsou zde stále ještě možnosti konzervace. Jedním z klasických doporučení je zpracovat spolu se solí.
Co se osvědčilo mně minulý rok - vyloupaný česnek naložit do octa a bez jakékoliv další tepelné úpravy vložit do lednice. Česnek by si měl uchovat zdraví prospěšné látky, ocet zabrání degradaci. Nevýhodou je ztráta síly a stroužky bohužel přeberou octový nádech.
Výhodou je možné použití česneku jako "pochoutkové" zeleniny či jen tak k zakousnutí jako medicíny, tedy použitelné i pro citlivější jedince.
Pokud máte vlastní tipy a rady jak na skladování česneku, budu rád za komentáře a rád článek doplním, k čemuž se možná dostanu časem tak jako tak. :)
Ilustrační fotografie napadení vlnovníkem česnekovým
počáteční fáze napadení vlvnovníkem česnekovým, lesklé vlhké stroužky |
další fáze napadení - na stroužku je zřetelně vidět napadená část, stále ještě lze konzumovat |
další fáze napadení - na stroužku je zřetelně vidět napadená část, stále ještě lze konzumovat |
konečná fáze napadení vlvnovníkem, zcela vysátý stroužek |
Žádné komentáře:
Okomentovat